Sunday, February 27, 2011

..:: Aksi bebas Kucing ::..

ASSALAMUALAIKUM

hye, aku nak kongsi beberapa gambar kucing-kucing kat rumah aku. Ada 5 ekor. Kitton, Miss Boo, Si Put (puteh), Comot dengan Patah. hehee... pelik kan nama-nama mereka. Ada macam kucing kg nye nama pun ada gak. Memang kucing Kampung pun. coz bulu die tak secantik parsi. Tapi aku cukup sakit ati ngan diorang semua. Dapat-dapat kalau aku buka jer pintu bilik mesti ramai-ramai datang lepak kat bilik aku duk menebeng kat tingkap. macam pic bawah ni..

skodeng
yang tengah baring Si Put dan yang berdiri Si comot - bulu dia same jer..

bila kucing mula skodeng
korang ingat manusia je reti skodeng?? kucing pun reti tau. hehee - lokasi tingkap bilik aku

Korang nak tahu tak ape yang diorg skodeng sebenarnya, hehee.. Ni anak kepada Kitton. Time ni aku tengah lipat baju atas katil, pagi-pagi Si Put dah masuk bilik aku dan terus ke tingkap. Macam biase faham-faham je la, memang nak suh buka tingkap la tu. Nak amik udara segar agak nye. Pastu Si Comot pulak join. Tengah aku syok-syok karok sambil lipat baju, aku pun rasa pelik apsal la kucing dua ekor ni senyap jer, tak kacau aku lipat baju pun. Aku pun tengok la kat tingkap. Rupa-rupa nye ada aktiviti baru "skodeng" dah macam tuan dia gak. hehee.. kantoi!! Aku pun snap la pic ni dulu, pastu baru aku intai apa yang diorg tengok. Rupa-rupa nye... diorang tengok.... ermmm...


yup, diorang tengok burung tengah gaduh kat atas wayar telefon

Sabar jer lah kan. Pas burung tu terbang baru lah majlis bersurai. hehee.. Next Kitton pulak, ni kucing paling lama antara generasi kucing kat umah aku. Asal nya jumpa depan umah dengan kembar dia (garang sangat) pastu mak aku suh alihkan dekat padang. Pastu siap la dengar suara dia punye kuat. Rupa-rupanya dah jatuh dalam longkang. Adik aku amik pastu mandikan, last-last sampai skarang lah dia berbakti dengan kitorang. Lagi satu dia ni kitorg panggil model sebab, kite panggil kan dia duk camtu gak. Tapi kalau die tengah lapar, peh... bile panggil jer, berlari-lari datang. Kalau nak panggil die makan lagi senang. Goyangkan botol makanan dia tu, mesti berlari datang, tak kisah lah kalau tengah dating skali pun. hehee..

dB  (25)
ni Kitton, kucing perasan model 
Next, Miss Boo nama asal MR BOORUK... hehee.. masa die kecik punye lah gemuk, jalan pun seret badan. Kire Kucing Obes la. Dia ni akak aku bawak balik dari office. Skarang dah besar, kalau lapar tak dapat ikan kembong... huh siaplah kaki kene 'kokak' (kene gigit) tapi kalau orang cakap dia faham tau. Bile masuk je umah akan "miaw" kalau tanye kan "misboo, pegi mane tadi? baru balik keje yer" hehee. "miaw". hahaa..betul la tu. Dia kucing jantan, dulu ingat dia betina tu yang panggil Miss, iya lah gemuk kan time kecik-kecik so tak dapat lah nak tahu jantina.

dB  (62)
ni pulak Si Miss Boo

suka baring kat selimut aku... wangi kot.. ahahaa

Kitton nye muka bila naik kereta - cuak seh!!! hee

si Kitton - betul tak aku cakap port diorang memang kat tingkap dan kucing perasan model ni tegak jer... eleh cover cun la tu... hahaa
dB  (63)
Si Put (ni bf aku.. hehee sebab selalu tunggu aku kat lorong time balik keje)
Ha' ni Si Put wat aksi manje, tahu jer aku nak snap picture dia. hehee.. Seekor lagi gambar Si Patah tak de, coz dia tersangat lah manje, bila aku pegi depan pintu siaplah dia datang kat kaki. huhuu.. dan dia pemalu sebab susah nak masuk rumah. Asik duk depan pintu jer, coz kalau dia masuk Kitton akan marah. Biase la model takut tergugat dengan kucing betina lain. Nama dia patah sebab ekor dia dah patah dan berdarah. Cian dia... sebab tu aku takut kalau dia datang kat kaki... huhuu..

Sekian lah cerita kucing di rumah ni... Bila ada yang wie-wie atau poo-poo dalam rumah siap lah aku ugut "sape ni buang dalam umah?? nape tak pegi toilet?? Buang kat pasar baru tahu." hehee... selalu diorang akan bagi tahu kalau nak membuang, sama ada suh buka pintu atau pegi toilet sendiri. Cuma kalau tak sempat tu yang kes aku ngan yang lain kene jadi cleaner. huhuu.. sabo jer lah..

ok la sampai cni jer lah citer nye... daa..

TERIMA KASIH / THANK YOU :)

3 comments:

A'IM said...

kucen malaysia gak yang chumel :)

nazirulhazwan~ said...

yeah!! rakan pencinta kucing.hehe:P kucing gua slalu bikin gua tenang n menghiburkan ati:P

dila bahar said...

a'im : heheee.. setuju!! tak yah beli beribu2...

naz : hahaa.. serius? tenang ker? sekolah mane kucing tu... terdidik betul.. nak antar gak. kucing umah ni tak makan saman..