Monday, August 22, 2011

..:: Tips : Apa itu Eczema ? ::..

ASSALAMUALAIKUM

hye, kali ni agak terkeluar dari bidang aku. hehee.. aku nak kongsi satu tips kesihatan, kepada sesiapa pun sila ambil perhatian tentang perkara ini. Aku tak berapa nak tau sangat tentang penyakit ni. Doktor terang kat aku serba sedikit jer. Pesakit Eczema ni biasa nya berpunca dari bulu, habuk, pesakit asma or resdung. yang lain korang boleh google or klik kat link yang aku bagi k.

untuk penerangan lanjut tentang Eczema sila klik disini


10 skincare tips for Eczema-prone skin

1. Limit your contact with things that can irritate your skin.
2. Wear gloves to protect the skin on your hands.
3. Wear clothes made of cotton or a cotton blend.
4. Care for your skin in the bath.
5. Use the medicine your doctor has prescribed for you.
6. use a moisturizer on your skin every day.
7. avoid scratching or rubbing the itchy area.
8. avoid getting too hot and sweaty.
9. learn how to manage stress in your life.
10. continue skin care even after your skin has healed.

Sumber – ezyhealth & beauty magazine (2008)


nota jari : kenapa aku buat topik ni?? saje suka-suka. aku pegi Hospital hari tu dan pegi klinik, duduk2 tu terbaca majalah kesihatan. then topik tu macam menarik jer kan.. aku kongsi la.

TERIMA KASIH / THANK YOU :)

No comments: