Wednesday, February 6, 2013

..:: Review Buku : Keluarga Perempuan Rasulullah ::..


ASSALAMUALAIKUM



Apa khabar? Seperti yang di janjikan aku nak kongsi buku yang telah aku baca. Sepatutnya aku tulis review ni time Maulidur Rasul hari tu, tapi disebabkan kekangan masa dan aku sangat sibuk masa tu sebab nak balik Melaka. Jadi di waktu yang ada ini aku curi sikit masa untuk taip ape yang patut. Buku yang dipilih ialah:

Tajuk Buku : KELUARGA PEREMPUAN RASULULLAH
Penulis : Fathi Fawri & Widad Sakakini
Penerbit : Inteam Publishing Sdn. Bhd.
Harga : RM20.00 (boleh beli kat kedai buku, aku beli kat MPH Jusco Maluri)

Sinopsis (belakang buku) :

Buku ini mengabadikan kehidupan para ibu, isteri dan puteri Rasulullah SAW. Bagaimana ibu-ibu hebat seperti Aminah (ibu kandung), Ummu Aiman (penjaga), Halimah as-Sa'diyah (ibu susuan), Fatimah bt Asad (isteri Abu Thalib), Syifa bt Auf (bidan Rasulullah) dan Tsuwaibah (ibu susuan) melahirkan dan membesarkan seorang pemimpin hebat?

Bagaimana isteri-isteri dan puteri-puteri baginda, dengan kelebihan masing-masing memainkan peranan untuk mewarnai arus peradaban Islam? Bagaimanakah mereka tampil menyempurnakan kemuliaan dan keagungan baginda Nabi Muhammad SAW sebagai pemimpin umat manusia?

Dengan disokong oleh rujukan yang benar lagi dipercayai, anda akan menikmati banyak kisah menarik pada wanita-wanita mulia ini selama mereka menemani Rasulullah; kisah-kisah yang sarat dengan pelajaran, hikmah dan keajaiban yang jarang kita perhatikan.

Semoga apa yang dipaparkan dapat menjadi pendorong semangat kepada para wanita di luar sana untuk menjadi wanita yang solehah yang mengikut acuan Islam yang sebenar.


Ulasan (pendapat peribadi) :

Pertama sekali aku beli buku ini sebab tertarik dengan tajuk dan memang aku sedang cuba untuk mendalami sirah nabi dan ini permulaannya. Waktu sekolah dulu ada belajar Sirah tapi sebab dulu aku xbelajar betul-betul jadi sekarang aku baru sedar ia penting (rasa menyesal sangat). Ok aku rasa buku ini sangat bagus  untuk semua peringkat umur. Penceritaan dari mula tentang latarbelakang keluarga Nabi Muhammad SAW keturunan bani hasyim, kisah dari datuk baginda iaitu Abdul Muttalib. Keluarga yang sangat berpengaruh, Abdullah (ayah Nabi Muhammad) dipilih menjadi korban nazar Abdul Muttalib tapi ditebus dengan 100 ekor unta. Diceritakan juga kisah perkahwinan Abdullah dengan Aminah (ibu Nabi) yang sangat meriah diraikan oleh penduduk Mekah. Ada juga digambarkan keadaan ketika hari yang ditunggu-tunggu iaitu lahirnya Nabi Muhammad SAW. Sebelum itu, diceritakan kekalahan tentera Abrahah yang datang untuk meruntuhkan Kaabah. Kisah-kisah yang dialami oleh orang-orang yang rapat disekitar Nabi, contohnya Halimatus Sa'diyah (ibu susuan Nabi Muhammad) dimana selepas beliau menerima Muhammad sebagai bayi yang akan disusukan dan dijaga di permukiman bani Sa'ad. Masyarakat di sana sangat merasa bahagia dan gembira, haiwan ternakan Halimah juga gemuk dan banyak susunya. Selain itu, Tsuwaibah (ibu susuan Nabi yang pertama) asalnya adalah hamba kepada bapa saudara Nabi iaitu Abdul Uzza (Abu Lahab). Abu Lahab adalah manusia yang zalim, tetapi apabila mendengar tentang kelahiran Muhammad yang telah dikhabarkan oleh Tsuwaibah maka tanpa sedar kerana terlalu gembira dia telah berkata "Wahai Tsuwaibah, pergilah. Mulai hari ini engkau bebas". Mulai saat itu, Tsuwaibah telah bebas dari perhambaan.

Kemudian diceritakan juga kisah tentang isteri-isteri Nabi. Khadijah binti Khuwailid, Sawdah al-Amiriyyah, Aisyah binti as-Siddiq, Hafshah al-Khatthab, Hindun al-Makhzumi, Zainab al-Asadi, Juwairiyah al-Khuza'i, Shafiyah (puteri bani nadir), Ramlah (puteri abu sufyan), Maria (puteri mesir) dan Maimunah al-Hilali. Penulis berkongsi cerita sebab dan permulaan bagaimana dan kenapa Nabi Muhammad mengahwini mereka serta cabaran-cabaran yang mereka lalui. Pada bab seterusnya, diceritakan kisah puteri-puteri Nabi iaitu Zainab binti Muhammad, Ruqayyah, Ummu Kalthum dan Fatimah az-Zahra. (bolehlah dapatkan buku ini untuk mengetahui kisah-kisah mereka, tak rugi pun).

Bagi saya, buku ini memang menarik dan cara penulis membawa pembaca menghayati situasi-situasi adalah berkesan. Jadi cepat-cepatlah dapatkan dipasaran. Ok berjumpa lagi pada entry yang akan datang dan Selamat membaca. =)


Wassalam






nota tangan : kalau ada cadangan buku-buku atau novel-novel yang menarik untuk saya baca dan di"review" (review la sangat) boleh hantar email ke putri.dil@gmail.com , cadangan anda amat saya alu-alukan.











TERIMA KASIH / THANK YOU :)

Monday, January 7, 2013

..:: KONVOKESYEN KE-25 UNIVERSITI UTARA MALAYSIA ::..


ASSALAMUALAIKUM



Setelah sebulan lebih berbulan-bulan aku konvo maka baru lah hari ni aku nak update pasal topic ni. Sememangnya agak melampau kerana cerita ni pun dah basi dan perlu ke nak citer kat orang kan. Semestinya ini blog aku, so aku punya suka la nak citer pasal apa pun. Nama pun Alkesah Dak DB kan.. Hoho.. Ko ade? ;p

Ok selepas 3 tahun belajar semestinya hari yang paling bersejarah adalah majlis graduasi kan. Sure la, sebab rasa apa yang kita lalui selama 3 tahun rasa macam hari kemenangan. Lagi pun pasni no more assignment or exam. Hehee.. And aku rasa sangat beruntung sebab akak aku pun grad sekali, cuma dia master HRM and aku BBA je. Agak lama juga kami sekeluarga betapa kat Sintok *sebenarnya Changloon. Akak aku sesi pertama/sidang pertama dan aku sidang kelima.

Hampir seminggu kami duk kat sana. Dari 4hb Oct 2012 hingga 9hb Oct 2012. Lame kan.. Korang cer la bayangkan apa je yang ada kat sana. (Budak UUM tau la). Majlis Konvokesyen tu bermula 6hb Oct 2012 (sabtu) hingga 10hb Oct 2012 (rabu). Jadual perjalan kami bermula:-

4hb Oct 2012 (khamis)
- Gerak dalam kul 7 pagi.
- Berhenti kat RNR dalam 2 kali sebab breakfast dengan makan tengahari.
- Singgah kejap kat Cameron Highland saja jalan-jalan sebab tak pernah sampai. Peh jalan dia memang lah xboleh blah..
- Satu jam jugak la. Pastu baru turun balik. Amik gambar dekat Lata/Latar Iskandar tapi tak mandi.
- Berhenti kat pasar cari lauk. (sangat murah, terkejut aku ngan mama..)
- Dalam kul 5 lebih petang kami sampai, lepas tu duk mencari-cari homestay.
- Pukul 6.30 baru sampai betul-betul depan rumah "Weeda Homestay" (owner sangat baik kalau nak sewa contact akak ini k.)
- Malam tu rehat-rehat jer.

lata Iskandar

ladang teh kat Cameron Highland

pandangan dari depan homestay
5hb Oct 2012 (jumaat)
- Pukul 7 pagi keluar cari sarapan pagi. (tapaw je makan kat rumah)
- Lepas tu pukul 11 baru gerak pergi UUM untuk amik robe. (disini aku nak ingatkan kepada bakal graduan, sila la datang awal sebab sangat ramai orang pada hari kedua pengambilan jubah. dan kebarangkalian saiz yang korang nak, korang tak dapat.. ='(. serius pengalaman mengajar aku. Aku tunggu lama jugak la. Dalam pukul 12.30 diorang dah tutup kaunter, sapa yang lambat no giliran dah tak ade. Ye la hari jumaat kan so rehat awal, pukul 2 petang baru buka kaunter balik dan masa tu aku masih belum mendapat robe aku. kesian kan. Kira-kira pukul 4 petang baru no aku dipanggil. Bertambah kesedihan apabila jubah yang aku dapat saiz M. whhaaatttt ddaaaa!!!! rasa nak menangis masa tu. Aku kecik kot walaupun gemuk cikit kan. (sape penah jumpa aku tau la saiz aku macam mana). dengan muka hampa aku keluar, jumpa akak aku. Orang yang bertugas tu kata saiz S dah tak ada. Kalau nak kene datang esok nye tukar, tu pun kalau ada graduan sesi 1 pagi yang pulangkan jubah. *ini yang korang kene ambil sebagai pengajaran*
-dah aktiviti yang dirancang untuk hari itu tertangguh dek kerana menunggu pengambilan jubah. fineee... (sempatlah round dekat pesta convo jap).


jangan tiru aku, sebenarnya tak boleh amik gambar dalam dewan.
6hb Oct 2012 (sabtu)
- Awal-awal dah bangun dan bersiap untuk majlis konvokesyen kak yen.
- Pukul 7 pagi dah kene ada dekat sana, kalau lambat nanti jammed dekat dalam UUM. Tapi sesi pertama ini tak ramai sangat yang convo. student PHD, Master dengan beberapa course degree.
- Dalam jam 11 lebih habis (tak silap aku)
- Kemudian kami ke studio untuk ambil gambar family. Tiga frame kanvas photo yang besar dalam rm120 tak silap. (maklumlah mama yang bayar. hehee)
- Disini ada perkara yang mengembirakan aku. dengan muka tak malunya ada sorang graduan ini amik gambar kat studio tu dengan family dia. Aku minta dia tukar robe dengan aku, memandangkan dia dah convo dan saiz robe dia S. Rasa nak menari-nari aku kat depan kedai studio tu. wee...
- Makan tengahari dekat luar dan malam makan kat rumah je. (petang tu jalan-jalan dekat pekan changlun.. xde pape nak cari pun, saje nak buang masa)


kak yen masuk TV

7hb Oct 2012 (ahad)
- Hari ahad pun kene bangun awal pukul 6.30 dah keluar nak pergi alor setar ambil pak busu kat station bus.
- Pastu jalan-jalan dekat pekan rabu, beli makanan untuk budak-budak office. (tak ada souviner pun, makanan je ada).
- Pekan rabu ni tak berubah pun sama juga macam dulu-dulu.
- Kemudian ke sempadan thailand di Padang Besar. Saja jalan-jalan sebab kak yen tak pernah sampai lagi. Tak de beli apa-apa pun cuma adik aku beli barang makan untuk officemate dia.
- then tapaw apa yang patut, makan kat rumah.






robe dah siap iron.. xsabar.. xsabar.. xsabar..

8hb Oct 2012 (isnin)
- Hari yang ditunggu-tunggu kini menjelma. Yeyyy!!! *lompat-lompat*
- Seawal 5pagi aku dah bangun siap-siap, pastu tunggu azan subuh.
- Dari rumah dah siap-siap pakai robe, ye la aku tak nak nanti terhegeh-hegeh nak pin sini pin sana. (semangat betul aku nak konvo kan..)
- Kami berkumpul dulu kat dewan kecil yang tempat amik robe tu. (lupa ape nama dewan.. maklum lah student partime blaja kat KL.. hehee..)
- Berebut-rebut cari nama. nasib baik aku kecil so boleh menyelit-nyelit. (semua nama geng-geng ketat aku amik no nye.. pastu sms kat diorg.. pahtu pandai-pandai la cari kerusi..)
- Taklimat dari UUM, disebabkan aku sidang kelima Tunku Puteri negeri Kedah yang bagi scroll. so kene la mereka ajar macam mana adat-adatnya. "Junjung Kasih Tunku Puteri" itu la yang akan kami cakap masa amik scroll nanti. (Jangan jeles yer.. ;p)
- Nerbes tak engat tau. Padahal tak sampai 5 minit pun nak jumpa Tuanku Puteri.
- Habis je sesi tu kami berkumpul dekat luar, ramai-ramai nak amik gambar.
- Habis je sesi menggedik, semua pun bersurai. Family aku balik rumah untuk rehat-rehat.
- Malam tu mama ngan pak busu nak makan laksa, so kami makan la kat luar. Kemudian masuk UUM pergi tengok sepupu aku yang tercapak kat sintok tu. (hahaa.. ko duk la diam-diam yer)
- then balik kemas-kemas barang, esok nya nak balik KL...


comel nya aku di pagi hari


mama, pak busu dengan kami yang bergraduasi

angry bird dari pak busu n family... tQ

saya yang bz meroger kawan-kawan..

abaikan ayu dan kak ya yang sedang berborak-borak ngan sape tak tau la

YEYYY!!! CONVO!!! no more assignment..





9hb Oct 2012 (selasa) 
- Pagi-pagi dah gerak balik KL.
- Sarapan dekat mane tah, dah la tak sedap. kedai kat RNR tu pengotor kot. Dia baru buka kedai, aku nampak la ada air teh dengan nescafe kot dalam jug besar. agaknya semalam punya tak habis kan. Dia boleh simpan lagi. (eeuuwww... nasib baik aku beli kat kedai sebelah..)
- Otw balik tu kami singgah kat Perak, pak busu aku bawak jalan-jalan. Sebenarnya pegi tengok sungai perak jer.
- Gerak balik ke KL. Dalam pukul 5 lebih sampai rumah.
- END-

haa... panjang tak entry aku. hehee.. macam tu la perjalan aku menuju ke menara gading @ UUM sintok. Walaupun jauh, rasa puaslah dapat cuti lama kan. Dan gambar masa majlis konvokesyen adalah sangat buruk. Aku tak tau la macam mane photographer tu amik gambar. View out. peehhh.. menyirap aku wei.. Gambar nanti aku masuk kat bawah ni (nnt aku edit k). Kalau korang pun mesti korang bengangkan. Memang tak ar aku nak frame kan. Simpan je dalam almari. Kene sambung master la jawab nya. Ok lah. nanti aku masuk kan gambar-gambar konvo nye yang lain.

wassalam.









Nota tangan : Aku dah buat keputusan yang agak berat hari ini. Namun aku berasa tenang selepas melakukan nya.
TERIMA KASIH / THANK YOU :)